Tuesday, June 9, 2009

Hepi Besday Bad...Pas nie tak leh kuat nangis lagi...

Sedar tak sedar dah 7 tahun dah anak mama nie, tapi manjanya..ya ampun...ngalahkan Baby Qis. Abd Bad dah besar kena jadi budak baik, dengar cakap mama, rajin belajar, sembahyang, mesti kena jaga Kakak n Baby Qis. Jangan bagi orang buli Kakak kat sekolah tau. Kakak tu dah macam tu, Abg Bad la kena tolong kalau tak asyik dibuli je.
Anak mama nie manja lagi walaupun dah ada Baby Qis. Bukan tak leh manja2 lagi tapi janganla silap sikit nangis. Malu lah. Apa pun mama bangga dengan Abg Bad coz rajin tolong mama kat umah. Kalau tak de Abg Bad mesti mama susah, nak jaga Baby Qis lagi, masak, kemas umah, basuh kain, basuh pinggan dan macam2 keje lagi. Tapi tiap2 hari Abg Bad mesti tolong mama kemas umah. Bukan senang anak bujang nak tolong mama dia tapi Abg Bad tak kisah walaupun sepatutnya tu keje orang perempuan. Kengkadang mama nak gelak gak bila Abg Bad kata, em...ada budak perempuan pun, budak lelaki gak kena buat...nak buat macam mana sayang, Kakak kan ada ADHD, jadi setiap kerja yang Kakak buat mesti tak habis...yg slalu habiskan mesti Abg Bad...sekarang nie mama tengah usahakanlah agar penyakit Kakak tu dapat dikawal...mama slalu gak cakap ngan Kakak supaya cuba kawal diri walaupun tak amik Concerta ke Ritalin ke...usaha...mama tak suka anak mama bergantung pada ubat semata-mata...Kita sama2 doakan ye sayang...
Malam tadi Abg Bad dah request suh beli hadiah n kek...emm...mungkin mama beli kek je kot coz hadiah kan mama dah bagi masa besday kakak bulan lepas...sebelah nie gambarnya...mama tau le kecik, tapi berharga tau. Abg Bad boleh guna tiap2 hari kat umah dan sekolah. Mama tak suka beli mainan bukan apa, Abg Bad nanti leka main je, keje sekolah pun slalu mama menjerit suh buat kalau tak asyik tengok kartun pastu main je. Lepas nie Abg Bad kena kurangkan main, ingat pesan Ayah? Abg Bad mesti dapat nombor 1 baru dapat hadiah besar. Lagipun gitar elektrik Abg Bad tunggu nak letak alatan letrik je, body dah siap...nanti pasti Abg Bad goreng puas2..Mama suka dengar Abg Bad nyanyi lagu Kasihnya Laila tu...sebijik macam Jinbara nyanyi. Atok Ipoh cakap Abg Bad nie boleh masuk Idola Kecil. Emm..mama tak kisah tapi macam mana nak masuk, picthing asyik lari je...hehehe..
Anakku ini kegemarannya adalah menyanyi. Kalau karaoke, pergh... macam penyanyi betul. Mungkin ngikut Cik Abgku kot. Kalau dua2 berduet, masyukk... Bila boring2 atau nak raikan sesuai daku suka ajak Cik Abgku n anak2 gi karaoke..Slalu yang konker nya Cik Abgku n Abg Badla...kami di tumpang dua kaki je...Tengah tak sabar tunggu gitar elektrik yang Cik Abgku buat tu siap. Sibuk tanya, bila nak siap ayah, Abg Bad penat dah tunggu...cian dia...Anyway, inilah ragam anak2 ku yang tak pernah jemu daku hadapi hari demi hari. Semoga keceriaan sentiasa menyinari kehidupan kami. Amin.

11 comments:

kakyong said...

hepi besday abg bad... semoga jadi anak yg baik... tolong mama buat kerja rumah.... buat kerja sekolah rajin2.. maklong takde hadiah nak bg sbb tahun ni maklong tak koje..

nanti kalo rajin maklong plan nak buat biskut arab... tp abg bad makan ke biskut arab.. nanti mama jer kot yg makan tak hengat doniya... hikhikhik...

miela77 said...

kakyong...kalau abgbad tak makan...mama abg bad leh tolong makan kan..hehehe

Atiqah said...

happy belated birthday...jd ank yg baik..kwn yg baik..pljr yg cemerlang dan ummah yg terbilang

Atiqah said...

bljr rajin2 smpai msuk U..jd org yg berguna

Atiqah said...

menurut kajian..org yg lahir bln Jun ni pndai berbicara,,moga bicara yg dituturkan tu setanding dgn ilmu yg de dlm dada..

eRiNsZ said...

epi bestday abg bad...
emmm smoga doa ibunyer dimakbul amin

eRiNsZ said...

puas kan bila anak-anak dah membesar depan mata.
Kekadang tu erin tension gak..
Tapi si cumil nie la pngubat hati duka lara kita kan..

eRiNsZ said...

skarang ni kan ader rancangan ohh la la kat TV.. heheh tahun dpan bleh la tgok ababg bad ngan babahnyer dalam TV hehehe

ziha said...

betul2..hehe nnti kte vote sms plak yer klu abg bad n ayhnye msuk..hihihi

ziha said...

hmm abang bad blaja rjin2, tlg mama yerr jangan nakal2 tau..

ziha said...

ooo..yea Tqah..mgikut kajian, org y lahir bulan Mac berpesonaliti menarik dan bersifat baik semula jadi..hehe

Berminat untuk order? Sila Nyatakan Tempahan Anda.

Nama :
Email Address:
Nombor Telefon
Alamat
Tempahan
Nyatakan pilihan pesanan anda atau selain dari yang disenaraikan :-
Nyatakan Kuantiti dan Warna Pesanan
Pilihan Penghantaran
Pilihan Pembayaran :
Blog Address (Jika Ada)
Status Pembeli

Get your own free form like this one.

Updated by SyamilaDesign! 2010