Tuesday, August 24, 2010

Kejamkah Daku???? Tolong la bg pendapat..ku da buntu nieh..

Itulah yang berlegar2 difikiranku beberapa hari ini..Kejamkah Daku??? Sapa yang bersalah sebenarnya? Daku ke yang silap atau dia? Daku blur kejap..

Mesti uols tertanya2 pe kebenda lagi la si Miela ni merapu...huhuhu.. gini citenya :-

Seperti yg uols semua tahu, daku menjalankan perniagaan sambilan secara online  dan beb. bulan lepas daku cuba2 buka Ksiok kat Giant Tambun. Alhamdulillah, hasil kesungguhan dan dengan keizinan dari NYA, daku dapat memperbaiki ekonomi keluarga sikit demi sikit. Kalau sapa2 yang selalu menjengah blog KakYong, pasti faham bahawa daku n suami bukanlah dari golongan yang senang. Kami struggle tuk hidup. Usaha demi Usaha, dan alhamdulillah, sikit demi sikit, nampak hasilnya.

Dan daku ni jenis lembut hati gak. Sapa2 yang pernah deal dengan daku faham maksudnya kan? Sebab daku nie berniaga bukan demi keuntungan semata2. Ada gak beberapa reseller daku yang daku kenal n biasa beli, daku bagi kredit seminggu. Ye lah, bukan semua cukup modal kan? Daku pun merangkak2 gak..malah daku berterima kasih kepada Pembekal Utamaku yang baik hati.. kengkadang daku x cukup modal.. sehari dua baru bayar..kengkadang (weh..N..klu ko baca..ko faham2 sendirila..x ley cite kat sini..krg ko marah laks ....ekekeek).

Dipendekkan cerita, ada sorang reseller kecil nie..baru beberapa kali beli cloth diaper denganku.. then rajin tipon n sembang.. sebuk ty tentang itu dan ini.. daku nie jenis melayan..ye la ...kita dulu pun x faham gak.. banyak timba ilmu dr pembekal dan semestinya.. yang rajin wat entry ttg cloth diaper nie Kak Long Nuzula. .kredit to her. Memandangkan jalan untukku agak lurus tanpa beronak liku, apa salahnya daku implimentkan sistem yang sama pada sapa2 yang memerlukan. Betul tak? Bukan kena duit pun..

Selepas berurusniaga dengannya sejak beberapa minggu, dia email daku...cam nie la lebih kurang isi kandungannya :-

On Mon, 6/14/10, S___h S___r <s__h__r@gmail.com> wrote:

From:
S___h S___r <s__h__r@gmail.com>
Subject: salam
To: miela77_eypo@yahoo.com
Date: Monday, June 14, 2010, 2:42 PM

salam kak iela,

ok s_a nak bgtau yang mana s_a nak...s_a berithu terus terang s_a modal memang tak der tu yang nak bincang dengan akak...s_a nak jual kan semua ni..akak kira berapa akak nak tolak dgn s_a...nanti kita kira...s_a nak sangat meniaga ni demi anak2...mungkin rezeki allah berikan dipertemukan dengan akak yang baik sangat hati...bila kak datang KL leh lah jumpa and bawa barang2 sekali..akak dont worry...s_a akak usahakan macam2 mana pun..utuk bayar modal barang2 ni..insyallah dpt tunjuk sample confirm laku..terus boleh bayar kat akak and boleh tambah modal lagi order dengan akak...s_a buat meniaga ni demi anak2 insyallah allah akan murahkan lagi rezeki akak sekeluarga...
 
BUSHA SKIRT LEGGING
-3 PACK
BUSHA NEW DESIGN
- 3PACK
BUSHA ANIMAL AND FRUITS
-2 PACK
BUSHA CUTE STRECHING LEGIING
- DESIGN 1 - 1 PACK
- DESIGN 2 - 1 PACK
CARTER ROMPER 5 IN 1
-10 PACK

KIDS APPEARAL

4 PCS DORA
4 PCS PETIT BEBE
4 PCS SKOOL

POLO BOY SHIRT
5 PACK

POLO ROPMER
2 PACK

GAP GIRL AND BOY

2 PACK  EACH

GAP SHORT SLEEVE PYJAMAS
2 PACK

GAP LONG SLEEVE PYJAMAS
2 PACK

CARTOON SHIRT
1 PACK


AKAK KIRA BERAPA AKAK NAK TOLAK KAT SAYA HARGA NYA..NNATI AKAK BTAU LAH KAT SAYA...

TERIMA KASIH KERANA BOLEH BAWA BERBINCANG..SEMOGA ALLAH MEMURAHKAN LAGI REZEKI AKAK SEKELUARGA...AMIN...

S_A

itulah isi kandungan email darinya...yang mampu membuatkan daku terkedu dan berfikir berhari2..  sebabnya, kos modal je pun nearly RM3k tu.. tp sebab kesian, daku bg gak la 1/3 dari order dia tu yang berjumlah RM768. Dia janji 5hb Julai nak bayar. Malangnya..smpi ari nie x berbayar..alasan anak operate hidungla, x terjual semua, brg rosak..etc..daku gtau..daku pun x mo la nak aniaya orang kan.. da dia gtau bermasalah.. daku suh dia bank in item yg da terjual then balance barang return.. daku bg 2 minggu tempoh.. dari sehari ke sehari.. mula2 da bg wit kat husband, then x smpat, then anak masuk wad, etc..adui last2 ku message kat dia..ikuti sesi berbalas msg dgn dia..

Daku 19.7.10 - Salam s_a. Cal x jwp. Janji nak return blk tp x dpt2 g nie. Pe cite.

S_a 19.7.10 - Salam. Ya Allah minta maaf byk2. S_a br abis mesy. K.iela, s_a da suh husbnd transfer duit k.iela tp RM170 je dulu lg RM100 sh_a bank in later. Bg no akaun plz. Brg akak s_a terpaksa antar pos .

S_a 19.7.10 - Ya Allah. S_a tgh keje. Igt lunch hour td nak jumpa k.iela tp meeting lak br abis. x pe la esk pg2 s_a pos dulu k.

Daku 19.7.10 - Pls ye s_a, k.iela nak guna brg tu. Tuk pusing modal. Bl nak xfr ye? 

Daku 20.7.10 - Salam s_a, da pos ke? Wit blum terima g..huhuhu

S_a 20.7.10 - Ya Allah. S_a da pos. Nnt da dpt gtau ye. Da suh husband bank in td.
Daku 22.7.10 - K. Wit x msk g s_a, tgu gak.

Daku 30.7.10 -  Salam s_a. Still tgu ur parcel n payment. Kesabaran mula menipis. Jgn cam ni yang. Ku da bg peluang, cian. Tp klu camni, cian kat reseller yg lain. X baik yang. Klu b4 leh tipon nape skrg sms x jwb, tipon x angkat. Sedih daku. Ku nak tlg, tp ku yg terkena.

S_a 30.7.10 - Salam, jgn ckp mcm 2 x baik bl akak cal? brg akak da return kat s_a blk byk nak kena ganti ni.. tk tau apa pos tu dh buat smpi bj2 rosak...pening duit dh x de..malu nak bgtu kat aka s_a diam..s_a tgh cuba sedaya upaya nie..sbr brg org duit org s_a ingat...
Daku 30.7.10 - Mcm ne lak leh return kat s_a? Bkn apa, k.iela niaga kecil2 je. Modal n stok running. Biasa k.iela mmg x bg htg dgn reseller. Yg kat ipoh ni pun credit smgu je tu pun bwh rm300. Dgn s_a sbb cian. Tp bl payment sangkut lm k.iela susah nak pusing. S_a kena faham. S_a jauh, bl k.iela trn kl pun x dpt jumpa gak. Then msg, cal x reply. K.iela bkn jenis ckp menyakitkan ht org sbb tu still politely g. Cuma sedih, mcm bl ku ikhlas membantu, jd cam nie lak. K.iela cian kat s_a tu sbb sbr g cuma bisnes ikan bilis x sm cm ikn jerung. Bl payment sangkut effect semua. Klu s_a kat tpt k.iela pun s_a mesti sedih. Husband bsg2 sbb terlalu pecaya. Tiap2 hr sindir sbb baik ht sgt kononnya.

Daku 04.08.10 - Salam. Harap s_a dpt usahakan payment ye. Lgpn skrg swasta da gj.

Daku 05.08.10 - Salam. Nape x reply. Jgn mcm ni s_a, k.iela da cuba faham s_a. Faham k.iela gak. biz kecik je..amoun RM768 tu bkn sikit.

S_a 05.8.10 - ni no akaun akak. S_a simpan lg don worry igt nak byr sbuk cr keje duit byk dh pki..dh berenti ni br blk interview tu yg sangkut nak byr..s_a igt dpt byr sprh pun x pe janji byr tp x ckp lg ni..sbr la k.iela s_a faham  situasi akak

Daku 05.08.10 - Ye la. Klu byr partly pun at least sejuk skt ht ni. K.iela da cuba fhm. Tp s_a brg x plg, duk janji2 je. K.iela da makin menipis sabar tu. Rs mcm da kena tipu hidup2 je. At leat klu s_a x mampu nak settle, pulang brg. Once da jual mesti ada duitnya.
S_a 05.8.10 - Jgn mcm tu..jgn igt s_a menipu ku s_a byr org2 yg ckp2 tu tgg dosa fitnah..brg dh plg kena reject hancur smpul dia k.iela nak bukti ke? em..sbr s_a tau nak byr igt la utg org..
Daku 05.08.10 -  Terpulang la. At least byr separuh dulu then baki pelan2. Dpt ku cover modal. Once sangkut payment jenuh ku nak pusing. So far, k.iela bg gak kredit kat reseller..tp dlm seminggu dpt blk paymentnya. Untung bkn byk, singgit dua je. K.iela da cuba faham s_a sgt2 tu jd 2 bln. Heran gak mane leh hancur. Guna pos apa ye? Nape x claim kat depa.

Daku 22.08.10 - Salam. Sori, da x larat nak nego. Da bg detail s_a pd Ins. A__n, Bhgn Jenayah, Balai Polis S____. K.iela bg 3 hr tuk settle else k.iela proceed report.

S_a  22.08.10 - Sampai hati akak buat report..tergamak sungguh. Ya Allah..dlm bulan puasa nie..

Daku 22.08.10 - Cam nie lah. S_a settle je RM700 n k.iela x proceed report. K.iela pun bukan busuk hati. K.iela da bantu s_a dgn bg hutang tp s_a gagal settle. Yg x jual k.iela suh return pun mcm2 alasan. Yg da jual pun x bg gak. Byk x cal, msg x jwp. So terpaksa ambil tindakan. Da bg ckp ms tp s_a x cian kat k.iela. Bisnes kecik mcm k.iela jumlah tu effect biz. Bkn org kaya pun.

S_a 22.08.10 - Oklah..s_a akan byr half dlm RM350 pd 31hb ni klu dpt cpt s_a byr cpt balance s_a byr lg ujung bln dpn..s_a ada anak2 p.k la..dh nk ry k.iela p.k la s_a tau la k.iela dh tlg tp k.iela kena la ty mslh s_a bkn trus amik tindakan..bl s_a x reply sms akak? lmbt pun s_a  ttp reply kan. itu je yg mampu s_a byr kt k.iela ujung bln nie.

Daku 22.08.10 - Ok k.iela tgu 31hb. Nnt k.iela inform Ins A__n, tuk hold til 31hb. Mcm ne s_a kt x bg peluang, 3bln tu bkn kejap. N s_a gtu mslh k.iela cuba fhm tp mslh k.iela s_a x nak faham. Beb cal n sms ty pe cite, x de action dr s_a. 

s_a 22.8.10 - Sampi ht k.iela smpi report polis.anyway semoga k.iela bhgia se family mslh kecik mcm ni bleh jd besar..ya allah dasyat sungguh k.iela ni ...ni bkn runding namanya tp membesarkan mslh any way k.iela igtla allah ada..s_a x de niat lgsg x nak byr mmg igt nak byr tp duit x de lg skrg ni..semoga k.iela dpt keberkatan di bln ramadhan ini..amin..s_a serah pd Allah.

Daku 22.08.10 - Eh..jth daku lak yg salah. Pd s_a skt tp smpi bix k.iela kaco skt pe. K.iela smpi pinjam wit adk nak cover modal psg. Jgn la jd kcg lupa kulit. Sudahla s_a berhtg, blk2 k.iela tergamak itu tergamak ini.

s_a 22.8.10 - Tk pe la k.iela ..apapun thanx a lot sehinnga x tekata pd akak tlh s_a...s_a da bnda ni bleh selesai cr baik..allah ada kan kite doa je la pd dia..thanx k.iela..

FULL STOP - ku x mo jwp da..sbb ku skt hati..nampak mcm ku lak yg slh..ku da refer Ins A__n tu..ekceli dia anak buah daku handle bhgn jenayah..so dia suggest suh wat cam tu..klu berdegil proceed report..nnt dia tolong.. Kesian, bukan daku x kesian..awal2 lg pun daku da kesian..klu x idak le daku sanggup melabur wit modal bg cam tu je kat dia..padahal katakanlah barang tu da terjual..duitnya kemana? pasti dia pakai kan? so Amanah tak?

Tolonglah...daku buntu...sapa yg penah kena cam nie..share please..mana la tau org yg sama ke..daku je tertipu..yg sedih tu..ada sekali masa baru2 dia delay payment.. dia ty daku cd coolababy 10pcs bape..daku bg price spt yg reseller len dpt..then dia sms gtau dia dpt rm19..so dia x jd amik. ceh..da berhutang..then wat cam tu lak..x ke panas hati ku..cuma ku sabar2 kan lg ht ku..apa pun ..mmg truk daku nak rolling lepas dia wat spoil tu,...huhuhu

12 comments:

eRiNsZ said...

k.miela yg terlalu baek...
dlm zman skarang ni x ble cam tu kak... kne ikut law bisness...

erin biasa bli on9.. dgan kawan skolah pon kner ltak duit taw baru kira booking dn dier smpan kan...

next time behave dear...
smoga smua urusan dipermudahkan

yatie chomeyl said...

sian k iela..hope semuanye settle secepat mungkin sblm raya ni

Ummi Eisya said...

ish kesiannya nye la..tulah,kekdang bila kita terlalu percayakan orang,ginilah jadinya..tak pasal2 kita lak yang salah ekh..pada saya memang patut pun proced ngan saman tu..sbb dah terlalu lama tu dia wat tak tahu je..jgn bagi muka sangat..

transformed housewife said...

kesiannye Iela. But u're right dear. kena mabik tindakan dah lps ni. adat berniaga ni, mesti ada masa kita tertipu. kena hati2 di masa depan.

Miela77 said...

eRiNsZ...tu la..k.iela jenis x berkira..once order k.iela janji reserve..pasti ku reserve without depo..bkn apa..k.iela x suka pegang duit org..unless brg da sedia ada..klu leh ..lepas bayar nak cepat2 pos..baru lega hati..

yatie..thanks..harap2 gitula..

Ummie Eisya...tgkla mcm ne..klu dia x tunaikan janji gak..ku proceed..sepupu ku tuh da janji nak tolong..

transformed housewife..thanks..mmg ku jadikan pengajaran..huhuhu

didyrose said...

adoi... mmg payah klu cam ni...
berat kalau dipikir

Miela77 said...

didyrose...tu la...syukur sorang rakan mayaku tlg track..da jumpa blogshop n fb dia..tunggu je masa..

*dhila erwin* said...

wahh..bagus la s_a tu punyew pangai erk..akak bagik dhila jual lagik bagus huhu...tapi ayat tak leyh blah..chedeyh abes..huhu

Miela77 said...

dhila...ku da ngeri..ekekekekek

anin said...

nyampah ngn org maccam tu..mccm nak menipu je kak..nyampah nyampah

AshAnas said...

k.iela, siannya... teruknya s_a tu... kita dah berbudi, org tuang cuka plak kan...
shira pun ada kes kawan hutang 500 nih... dr tahun lepas janji nk bayar... tp smpai skrg habuk pun tadak...
shira dh hampir lupa tau sbb kami kawan baik...
tp bila bc kes k.iela ni, jd teringat la plk...
shira tolong, dia yg janji... tp bila janji tak dipenuhi, kita tuntut, mcm2 plk jadinya... huhu... ni kes kawan baik nih...

Miela77 said...

Shira...adui..mmg kan..kadangkala kita dlm keadaan serba salah..tak tolong salah..tolong pun salah..k.iela klu x da sejuk ht skit..tp bila dia sms br2 nie kata k.iela tergamak la.. dasyat benda kecik pun nak heboh2..hangin la...huhuhu

Berminat untuk order? Sila Nyatakan Tempahan Anda.

Nama :
Email Address:
Nombor Telefon
Alamat
Tempahan
Nyatakan pilihan pesanan anda atau selain dari yang disenaraikan :-
Nyatakan Kuantiti dan Warna Pesanan
Pilihan Penghantaran
Pilihan Pembayaran :
Blog Address (Jika Ada)
Status Pembeli

Get your own free form like this one.

Updated by SyamilaDesign! 2010