Wednesday, August 11, 2010

Jiwaku Kacau..Sedih Yang Amat..

Sebenarnya hari pertama puasa nie, keje x byk cam selalu..so daku ada masa terluang..jalan2 singgah kat blog Jiey..nak tgk keletah Ian yang tabah tu... sekali daku terbaca satu g entri yg agak lama..bulan Jun..kronologi ketabahan seorang Ibu menjalani kehidupan bersama Arwah Alana dari mula sakit hingga 2 bulan selepas pemergiannya. Benar2 menyentuh hati ku. Percaya atau tak? Dari pagi hingga sekarang daku  baca setiap entry diiringi linangan air mata..tiba2 ku teringatkan Baby Qis yg tak berapa sihat dirumah.. Meragam dari malam..Baby Qis ni, kalau x sihat, x mo menyusu guna susu lembu..nak susu cap gantung gak..walaupun daku nyer susu mmg amat2 la kurang (walau bermacam cara dilakukan) tp daku tegar menyusukannya dan daku bernekad hingga ke titisan susu yg terakhir.. 

Malangnya apa yg berlaku malam td amat2lah menyentakkan jiwaku..dan meluruhkan ragaku.. mungkin uols penah baca entry sebelum nie ..daku tercari2 kaedah menambah susu..n daku da pun mendapatkan ubat dr Ar Rizuan khusus untuk tambah susu..x tau nape..x menjadi..(mmg Dr ada mention..keputusan x sama setiap kes)..susu ada...tp x byk..x smpt kenyang da slow..n amik masa tuk produce susu blk..tu yg jadi lama tempoh Baby Qis menyusu..yang x tahan nye malam td dari jam 12.30mlm hingga 3pg..duk menetek je...sampai pedih2 puting ku..aduhai..rasa nak nangis pun ada..betul2 pressure.. dia asal lepas je puting  menangis..x mo tido..sedangkan  sebelum nie Baby Qis paling senang tido..dlm jam 11-12mlm tu daku bf dia jap..then terlentok.. 

Ekceli perkara ni berlarutan sejak beberapa minggu lalu...dia mcm x nak menyusu botol - ye la susu lembu ngan susu original..confirm sedap susu cap gantung kan.. tp dia kuat gak makan..asal org makan je nganga mulut.. di siang hari x menjadi masalah.. namun waktu malam tambah2 kalau cuaca panas .. dia haus..dia demand bf lebih..kejap2 jaga.. so daku kena alert la .. klu selalu tido kul 11/12mlm tu smpi subuh lena...daku bf kan b4 g keje je..tp akhir2 nie tiap2 jam jaga minta bf.. mlm td kemuncak amukannya..sbb x puas bf.. daku nak wat cam ne.. mata ni pedih ..mengantuk..ye la br nak lena Badrul lak kejut kul 4 nak sahur ..nanti terlepas x leh posa sok...(gara2 taun lepas ku beb kali x terjaga)..aduhai..ku br nak lena..then trus x tido..kul 7 anto depa sekolah trus keje.. then ngantuk2 kat tempat keje..seb baik keje x byk..pala ku da weng..weng...weng.. tiba2 terbaca entry Arwah Alanna.. bertambah2 kaco jiwaku...duk teringat Baby Qis kat umah la pulaks..(ikut hati nak lari balik skrg gak...uwaaaa..)

Tolonglah..sapa2 yang tau cam ne nak dapatkan suntikan hormon yang membolehkan susu dpt diproduce balik..daku amatlah berharap..daku sanggup asalkan Baby Qis puas dpt menyusu badan bukan dari susu lembu..daku x daya lagi.. kesian dak kecik tu...huhuhu

16 comments:

mama zharfan said...

me plak tak dpt nak bagi petua ke apa..me paham sbb me pung tgh bf my lil ariff (now dh nak masuk 16 bln)..mlm2 memang suka sgt nyonyot, byk kali jugak dia terjaga utk nyonyot..my susu so far ok kot sbb kalau ariff tak bf, my breast terus jd bengkak..me suka minum juice+air (air teh, air kosong, and fruits yg byk air cthnya limau) tu jer yg dpt share

Sidratul Muntaha said...

nak kata minum byk air.
bergantung dgn org jugak
dah try shaklee..
ayu pun baru try ni jugak..
stok tuk pose ni dah takde..
jadi nak tak nak kenalah cuba buat mana yg ptut..
http://anakkuwiraku.blogspot.com/
try beli shaklee dari website ni..
rata2 pas seminggu dah dpt susu byk
harap dpt membantu sbb saya sendiri pun baru cuba dlm 3 hari..
susu still tak byk tpi sgt2 pekat..

ZiE FAUZi said...

salam kak iela.. lama tak jenguk sini... zie nak kongsi petua pun tak der petua sbenarnya. Cuma zie harap harap akak jgn la stress sgt... Dari cara akak tulis tu,mmg akak nampak stress.. Ada org cakap mainan emosi tu jgk boleh pengaruh pengeluaran susu..

Lynn Nasir said...

salam..

banyakkan berdoa kpd Allah..itu yg paling utama. doa dahulu, baru usaha dan tawakal. ini adalah ujian..berdoalah ye puan..insyaallah dipermudahkan.

BUNGA said...

salam..
sedihnya.. cuba makan bawang putih mentah (kalau boleh tahanlah)..kalau x blh, bawang putih tu bakar sikit and makan dengan nasi..

Saya makan bawang putih demi untuk mendapatkan susu yg bnyk untuk anak2..Alhamdulilah jadi..

miela cubalah, mana tau jadi..

Anonymous said...

I consider, that you are not right. I am assured.

Yan said...

kak iela.. tryla jenguk website yg Sidratul Muntaha suggest tu..
yanpun igt nak test jgk..
tp masalahnya dia pil.. yan ni tak disiplin makan pil..
ape2pun produk shaklee tu akak try la cube.. pastu kite kongsi cemane hasilnya..
yan nak beli tp tunggu kewangan mengizinkan dulula..

SYaMiLa said...

salam iela....tabahkan hati dan kuatkan semangat..sya pun tk de petua....cuma masa kurang susu dulu sya minum air longan kering & air rendaman halba..tp tk semua ibu blh terima..sbb ia bersifat panas...

iela blh cuna shaklee...tp mmg kena disiplinkan diri makan ikut time...buat je alarm kt phone kot2 terlupa...

sya doakan iela success...setiap apa yg berlaku ada hikmah tersembunyi disebaliknya...

SYaMiLa said...

lupa nk gtaw...ada jugak yg masukkan sedikit halba dlm setiap masakan....sbb tk blh nk minum airnya...tp sya minum air campur madu...kan madu tu ubat mujarab...

kakyong said...

iela,

1. kena bertenang... jgn stress.. keletihan sgt2 beri effect pada pengeluaran susu
2. cuba berurut.. urut belakang & B.. ni kena cari makbidan yg mengurut org dlm pantang.. takut2 ade urat susu yang tersumbat
3. doa byk2.. dugaan ni...
4. cuba shaklee mcm yg depa suggest
5. cuba jamu borobudur ASI.. boleh cari kat kedai jamu.. beli online pun boleh...
6. amalkan makanan yg ade oat.. oat cereal ker, biskut IKO ker..
7. kurma juga jgn lupa..
8. cuba & cuba lagi... jgn putus asa..

Aliya pun sama.. kalo tidur mlm tu start jam 10 melekap sampai ke pagi.. kalo tarik sket siap la melalak... siang pun makin kuat melekap.. kdg2 rungsing sbb byk kerja tergendala... tp tu lah, dah dia tak mau susu lain kan....

Miela77 said...

To all - thanks for the info..daku akan cuba satu persatu..

Sirdatul - daku nie sama cam yan..disiplin makan ubat lomah..tp daku ada terjah blog anakku wira tu.. da plan nak beli..then ada kwn gtau kat sini ada kedainya..nnt ku terjah..

zie...mmg stress sgt ari tu..bb qis x sht..susu kurang.. keje..biz..uwaaaaaaaaa...

lin/bunga/syamila...thanks..alamak bawang putih..huhuhu... insyaallah...ku cuba satu persatu..

yan...kita serupa..huhuhu

kyong ..penat kakyong..pg g keje (smbil keje amik order thru sms/ym/email/tel)..blk br nak rehat..layan lak memacam ragam dak2 tu..mlm g giant..blk settle packing lak..tiap2 hr tido kul 1/2pg..aduhai..mana x stress..br seminggu nie lega skit sejak amik budak tolong jg ksiok tu..
Berurut??? suggest r..mmg nak sgt..shaklee nak g tgk kat medan ipoh raya ada jual.. oat b4 mkn gak..tp da jemu kot.. kurma br blaja makan blk..anyway..iela nak cuba gak satu persatu.. sapa ada petua lg..bg la..ku nak mulai dgn shaklee dulu..b4 penah beli fenugreek kat babysnowdrop x menjadi....thanks all...

advertising company said...

Cuma zie harap harap akak jgn la stress sgt... Dari cara akak tulis tu,mmg akak nampak stress.. Ada org cakap mainan emosi tu jgk boleh pengaruh pengeluaran susu..

advertising company said...

Cuma zie harap harap akak jgn la stress sgt... Dari cara akak tulis tu,mmg akak nampak stress.. Ada org cakap mainan emosi tu jgk boleh pengaruh pengeluaran susu..

kakyong said...

eila,
fenugreek tu halba...

1 lagi.. kena berterusan.. & jaga pemakanan.. kdg2 ade pemakanan lain yg buat pengeluaran susu terbantut...

hohhhooo.. byknya order.. kakyong ni rasa macam nak tutup kedai jer...

Miela77 said...

kyong..alhamdulillah rezeki..x la byk sgt..awat nak tutup kedai lak..

advertising..please dont spamming my blog...

Anonymous said...

miela77
cubalah cari air zamzam.. lepas tu letak sikit kat tapak tangan and doa minta banyakkan susu. sapu kat dada. InshaAllah susu terus ada masa tu..

Berminat untuk order? Sila Nyatakan Tempahan Anda.

Nama :
Email Address:
Nombor Telefon
Alamat
Tempahan
Nyatakan pilihan pesanan anda atau selain dari yang disenaraikan :-
Nyatakan Kuantiti dan Warna Pesanan
Pilihan Penghantaran
Pilihan Pembayaran :
Blog Address (Jika Ada)
Status Pembeli

Get your own free form like this one.

Updated by SyamilaDesign! 2010