Sunday, December 6, 2009

Sikap Orang Melayu...nak berniaga tapi banyak karenah...

Pertama sekali daku nak minta maaf pada semua kiranya entri daku kali ini x sesuai tuk diup kan.. tp daku agak kecewa ngan sikap orang melayu. x mo cite sesiapa... tp sapa makan cili dia terasa pedasnye... daku penah cite ttg konsep daku berniaga...daku lebih suka share apa yg daku dapat dengan customer.. x suka jual mahal2 sbb daku dapat murah..tp ada hamba allah x suka cara daku berniaga siap sms lagi.. .. sedangkan daku mula dapat order yang boleh tahan banyaknya .. sapa gak yang untung..bukan dia gak ke? so daku amik keputusan untuk menarik balik produknya dalam blogshop daku...sebab deal ngan org macam nie wat daku sakit kepala je.. lagipun da lari dari konsep perniagaan daku yang sebenar.. untung sapa x mo kan.. tapi mana lebih baik.. untung sikit je tp kalau kuantiti banyak lebih untung atau untung banyak tp order ciput???? sapa boleh jawap... pada empunya diri..kalau da berkecimpung dalam bidang nie.. bersedialah..bukan melatah...arioss....

****updated 061209... daku nak up gak cite nie... rupanya ada lg yg x senang dgn cara daku berniaga.. konon cust depa lari sebab rege daku rendah.... apa daku x layak wat promosi sebagai tanda penghargaan pada pembaca dan pelanggan daku ke? Saingan dalam perniagaan kan baik...lagipun daku cuma turun rege beberapa hari je tuk clear stok... pening daku memikirkannya...sampai pembekal daku kat kl suh daku kembali ke harga biasa...(padahal akhir tahun mmg selayaknya kita wat sales kan??? dont worry Aidiladha Sales sampai 7hb je..coolababy pun da hbs stok) ....takkan daku nak tekan sampai RM35 kot? Adui...pening daku melayan org mcm nie.. seolah2 takut nak melawan arus... rupanya penangan cloth diapers nie leh buat org berantakan gak ye.. sedangkan kalau difikir secara positif, kita boleh bersaing secara sihat... bukan nak kata la...ada pembekal cha ya nun alif (betui ke daku eja..wakakakakak) tawarkan daku dengan rege lebih murah malah daku leh jual lagi da bomb nyer rege.. tp daku x mo ..sebab daku suka persaingan yang sihat... ini baru la namanya killed biz org ...x nak la cam tu...x baik... rezeki masing masing la... (malah mungkin nak jadi rezeki daku..my latest cust amik 10pcs nak urgen Cod di ipoh, sebab kl lambat sampai...dia gtau dpt offer kat kl jual 10pcs dgn rege RM22 je..compare ngan daku RM26 ... sapa nak jawap.????..).x kan la bila tgk daku lebih sikit..da melenting..mula marah...kita bersaing la secara sihat.. nie x nak bsg x tentu hala.. wat spekulasi yg bukan2.. daku rasa seolah2.. kita x boleh maju sebab kita x sanggup hadapi kenyataan...betul tak? Pada yang berkenaan, sudah2 la tu..daku x berniat nak ganggu biz uols.. daku pun sama gak cam uols nak cari pendapatan lebih... bukan nak cari gaduh...kalau uols rasa daku da ganggu biz uols.. daku x ley wat pa per.. cuma daku nak gtau.. jangan riso..rege asal daku still sama cam uols...cuma daku rajin wat clearance sebab stok daku masuk 100pcs setiap minggu...so kena let go supaya stok baru masuk... biasa la kan.. pasaraya klu wat sales lagi giler giler ... sampai 70 - 80% daku baru turun singgit dua je.....BILA MELAYU NAK MAJU WEH....KALAU ASYIK MELENTING JE...HIDUP KENA BERUSAHA... BARU BERKAT...AMIN...******

5 comments:

Atiqah said...

isk kak miela bnda ni pun berlaku dlm family tiqah..ntahla..sjk abah umi tiqah uruskan koperasi Ihsan Neg Perak, and then buka kedai..abah asyik nk ambik brg2 kedai dr kwn2 die je..dh tu kwn2 die ltk hrga tggi nk mati..nk dibandingkan ngn kedai cina sekitar kuala kangsar ni jauh lbh murah dr kedai koperasi tu..mmg x leh nk kaut untung utk koperasi la..umi dh pesan jgn ambik kat kwn2 abh tu tp abh degil...kalo kak Miela pun, kak miela msti cri org yg leh bg hrga tolak murah and kak miela pun leh jual dgn hrga yg berpatutan..
bygkan:
bju sekolah (bju sahaja)
kedai koperasi: RM14
kedai Cina: RM9

mne lg org nk beli? mcm tu la perumpamaan harganye..umi dh pening kepala dh nk jual cmne brg2 ni..org Melayu ni kdg nk buat untung mmg x reti. konon nk tlg bgsa sndri, tp tu bkn tolong nme nye, tu mengaut untung poket sndr..nnt sudahnye, semua duit jualan msuk poket pembekal je la..

eezah said...

macam2 karenah..kita nak tolong org melayu kita tapi lain pulak jadinya..

uMMiIRa said...

biasala org melayu...tak nk tolong sesame sendiri...tk blh tgk org lain senang, mula la ada hasad dengki...camne nk maju....

harzila said...

MELAYU..LAYU..LAYU..LAYU..SAMPAI BILA KITA NAK BERUBAH...TUN DR M PUN PERNAH MENITISKAN AIR MATA KERANA MELAYU...OHHH BANGSA KU BILA LAH NAK BERUBAH...MELAYU TIDAK AKAN MAJU SELAGI MEMPUNYAI HASAD DENGKI..AKU ORANG MELAYU..AKU SAYANG PADA BANGSA AKU..NAMUN AKU BENCI PADA ORANG SAMA BANGSAKU YANG MENJADI PEMUSNAH BANGSA SENDIRI....MAJULAH MELAYU JANGAN MUNDUR..JANGAN DENGKI NGAN ORANG LAIN...BERDOSA...INGAT BANGSA MELAYU..TELAH ALLAH S.W.T BERJANJI TIDAK DIA UBAH NASIB SESUATU KAUM KECUALI KAUM ITU BERUSAHA MENGUBAH NASIBNYA SENDIRI...JADI..BUAT APA DENGKI NGAN BISNES ORANG LAIN...KALU KITA TGK ORANG MAJU..KITA JOIN VENTURE UNTUK MAJUKAN BISNES KITA GAK...CARA SIHAT ADA..BUAT APA DIPILIH JALAN GELAP...SABAR LAH ALONG...NI LAH DUGAAN...ADIK MU SENTIASA MENYOKONG MU. KITA MENIAGA BENDA YANG SAMA...I FOLLOW YOUR PRICE...TAKNAK DEGKI...DOSA...ALLAH MARAH..KALU XPERCAYA LAYARI http://harzila.blogspot.com

skin surgery said...

Large animal vet. We are on the way to a shortage, so if you want to make a bit of money, be a vet. It is useful, and it will mean you won't have to pay vet bills for the horses at your rescue.

Berminat untuk order? Sila Nyatakan Tempahan Anda.

Nama :
Email Address:
Nombor Telefon
Alamat
Tempahan
Nyatakan pilihan pesanan anda atau selain dari yang disenaraikan :-
Nyatakan Kuantiti dan Warna Pesanan
Pilihan Penghantaran
Pilihan Pembayaran :
Blog Address (Jika Ada)
Status Pembeli

Get your own free form like this one.

Updated by SyamilaDesign! 2010