Thursday, December 31, 2009

Tema - Pencetus Minda

***** Entry nie melekat sampai 31 DIS 2009 ye *****
Daku nak tanya uols satu je..dan dua jawapan paling menarik akan dapat satu Coolababy One Saiz Pocket Diaper Warna Putih dan UK Magic Bio-Tech Herbal Antivirus Formula 5ml...sapa nak?Disebabkan sambutan kurang menggalakkan, Daku buka hanya sehingga 31hb Dis 09 ye...

ANTARA BATU DAN SABUT YANG MANA PILIHAN ANDA?
KENAPA?
Cepat Jawap...senang je..
Thank to Dr Wan Mahani for this idea...

16 comments:

zai kulim said...

zai dah email ....sila check..

Sitisifir10 said...

Miela, teringin lak nk jawab yang ini...hehehe...

http://sitisifir10.blogspot.com/2009/11/antara-batu-dan-sabut.html

Untung sabut timbul, untung batu tenggelam... Saya pilih batu, kerana walaupun dia tenggelam dia masih dikatakan untung. Jika dibakar, sabut akan lenyap menjadi abu tetapi batu kekal begitu. Sekalipun dititisi air sehingga berlekuk, batu masih bertahan lama berbanding sabut yang akan mereput menjadi lunyai tidak bermakna. Jika batu dipanas-panas, ia akan panas tapi jika tidak dipanaskan, ia akan sejuk sendiri tetapi jika sabut, menjadi abulah ia.

Jika di dalam air, batu tetap kekal begitu kecuali air yang amat deras melanggarinya, tetapi sabut selalu terumbang-ambing di permukaan tanpa dapat mengemudi diri sendiri.

Miela77 said...

zai...da dapat...patut tulis kat sini je yang senang nak check..

sitisifir10...sama pendapat kita..iela pun pilih batu sebab kita memang da tau ia pasti tenggelam.. dan kekal disitu berbanding sabut nie akan terumbang ambing dibawa arus.. hidup tak de tujuan je kalau diumpamakan...hehehehe opss...cam ne laks daku leh terjoin bagi pendapat nie..teeettt...

asmieyra said...
This comment has been removed by the author.
asmieyra said...

salam sis.. kiter pilih batu..coz walaupun tenggelam di dasar namun ia dapat suaikan diri dengan persekitaran.sabutmudah dibawa arus& tiada hala tuju sebenenar, ikut haluan tanpa ada arah tujuan.jika batu ia bagaikan batu loncatan untuk terus berjaya. mengalah tak beerti kalah..itu hanya bilan antara sabut dan batu... kerana sifat fizikalnyer. ia telah tercatat & itu adalah ciptaan Tuhan jika nak bandingkan kehidupan seharian kita.

asmieyra said...
This comment has been removed by the author.
asmieyra said...

sis nak bg idea...aahhaha... http://lilprincecharming-asmieyra.blogspot.com/2009/11/apa-pendapat-kome.html

Miela77 said...

asmieyra...sependapat kita ye.. k jap g nak g terjah blogmu tuh..Selamat Hari Raya Aidiladha

harzila said...

Banyak betul yang pilih batu ye along.batu menyembunyi didasar lautan..kenapa tak pilih sabut..membakar diri untuk memberi khidmat yang terbaik..sanggupkah kita buat demikian?Biar pun sabut tahu diri jadi abu. Terumbang-ambing bukan lah tiada haluan hanya mencari erti kehidupan. Setiap kejadian Allah Yang Maha Esa pasti ada kelebihan..hanya tinggal kita unutk putusakan. Jadi pilihlaah kedua-duanya demi kebaikan.Renung-renungkan, fikir-fikirkan..harzila

Atiqah said...

sabut pilihan tiqah..sbb umi abah tiqah bisnes santan..dan bukan saja santan yg leh buat duit..sabut pun membantu..dr segi tolong bakarkn sampah2 dlm umah ni, bakar kan hampas kelapa yg dh btol2 x berguna, bakar bagi x de nyamuk..dan sabut juga selalu digunakan di musim perayaan atau kalo umah tiqah nk wat kenduri..sbb bila bakar dgn dapur kayu, sabut leh membantu menggalakkan proses pembakaran.

Aishah Megahasz said...

Salam,

Pilihan saya adalah sabut. Walaupun ramai yang beranggapan sabut haluannya belum tentu, terumbang ambing tetapi dalam mencari haluanlah kita akan belajar banyak perkara baru. Belajar dari pengalaman hidup buat diri semakin matang dan berilmu. Tak seperti batu, tetapnya di situ. Selesa dengan keadaan diri sendiri dan tidak mahu berganjak seolah-olah takut menghadapi kemungkinan yang bakal ditempuhi. Sekian, terima kasih :D

(wah..tak percaya saya yang tulis ayat di atas tu :D)

skin surgery said...

Minda hadhari insan bestari. Ummah gemilang negara bertamadun. Akhlak ... Pencetus minda yang hadhari. Menjana insan yang bestari. Jujur amanah dan ikhlas ...

Cameras said...

nice post! i am really impressed. keep it up.......

shakeymirza said...

hurm....
*mode tengah berfikir*

eRiNsZ said...

hye kak mila..

dr persepsi pandangan contactlense fink nie...
tentunya pandangan yg "laen dr yang laen" alamak

hehe
erin pilih ~untung nya BATU~
sebab...
seburuk mana pon pon batu...
sekotor mana pon batu..
bila dibersihkan..dicat dan dilukis diatasnya akan jadik cantik dan menarik..

berbeza sabut masih boleh diguna..
(in kraftangan) tp hayatnya lebih pendek. Mudah rapuh...

Apapun kedua-duanya masih lagi UNTUNG..
moga erin BERUNTUNG

MommyLina said...

kak... ena nak jawab soalan akak tu... sila2 la jengah yer... kang nak post kt sini... mcm karangan form 3 la pulak.. panjang lebar... maklumla nak dpt A... hehehehe...

http://alyazahraoncontest.blogspot.com/2009/12/kak-miela-den-nk-jawab-soalan-akak.html

Berminat untuk order? Sila Nyatakan Tempahan Anda.

Nama :
Email Address:
Nombor Telefon
Alamat
Tempahan
Nyatakan pilihan pesanan anda atau selain dari yang disenaraikan :-
Nyatakan Kuantiti dan Warna Pesanan
Pilihan Penghantaran
Pilihan Pembayaran :
Blog Address (Jika Ada)
Status Pembeli

Get your own free form like this one.

Updated by SyamilaDesign! 2010