Monday, March 22, 2010

Selamat Hari Isnin - Daku nak tanya uols la..

Selamat pagi Isnin pada semua rakan bloggerku...hari ni daku mulai hariku dengan keceriaan dan badanku agak cergas...alhamdulillah...

Daku x leh taip entry bebanyak...almaklumlah hari Isnin kan..banyak benda/kerja nak dibuat..curi masa jap je nak wat entri agar x terlalu bersawang..nanti lari semua rakan2 ku nie..ye la x de apa yang nak dikongsikan..ye tak...
Oh ye..sebelum terlupa, daku da pos hadiah tuk Pemenang Contest BerCD'ing ye... namun still ada yg masih blum bagi address tuk daku pos hadiah saguhati iaitu washing bag untuk semua peserta contestku..oleh itu pada sesiapa yang berkenaan daku harap leh sms daku di 012-5111481 ye.. email bkn apa...weng..weng..skit..macam yg daku cite sblm nie..semua masuk junk / sampah...adui..jenuh nak cari satu persatu balik..x mampunyer den..

Dan sebenarnya daku nak tanya pendapat uols la..ttg satu cite nie...daku pun x pasti adakah daku nie mmg jenis kesian, or daku mmg mudah tertipu, or memang aci tu betul2 susah?>???? hmm..pening2..cik abgku x tau lagi nieh..klu dia tau mampuih daku..huhuhu

Begini ceritanya...pada petang rabu lepas, (daku cuti) ada sorang aci nie datang umah..tanya boleh tak dia amik upah kemas2 rumah, basuh kain, lipat kain, basuh pinggan, cuci2 dsb...dia nak beli pampers maknyer sakit...daku kesian lak..daku bagi dia RM20 tuk kemas kat luar umah...then daku cakap if dia nak dia leh dtg kemas apa yg patut..t daku fikirkan brp nak bg..lagipun daku selalu tengok dia lalu depan umah..dgr citenya da 7thn keje kat umah melayu belakang blok daku tu..(kata adik daku ler)...
Esoknya dia datang tuk kemas dalam umah..so daku suh dia basuh pinggan, kemas dapur n bilik Amirah yg sentiasa berselerak tu..(almaklumla, sejak daku kurengg..sihat..umah pun kureengg kemas...tambah lak balik keje mengadap anak jap kul 10mlm mula proses order n packing sampai kul 12mlm over)..maka dengan itu faham2 la umah ku eh...k back to the story..aci tu wat keje..dlm tempoh 2 jam siap.. then daku tanya, bape biasanya aci dpt..then tiba2 dia minta tolong katanya suami tpt dier keje tu blk minggu depan so dier nak guna duit RM200 nak bw mak nyer balik Taiping..da janji dengan tukang hantar RM100 then nak beli pampers n brg2 mak nyer.. nak minta pinjam dulu sementara tunggu gajinyer dapat..daku fikir2 kesian lak..sbb semalam pun dia minta kerja sbb nak beli pampers mak nyer sakit..walaupun bukan satu bangsa..tp satu malaysia kan..kena tolong menolong...so daku bagi la RM200 then dia menangis yuuu...dia kata x sangka hati ku banyaakkk baik...huhuhu..ku terharu..

Then sabtu tu dia datang lagi..daku terkejut gak sbb x janji pun datang weekend kan? Lgpun daku blum decide nak amik dier sepenuhnya..just nak tolong2 je..then timbal baliknya dier tolong daku kemas umah..ye la kita kalau nak beri pun jangan terlampau...at least buat keje kita bagi duit..dari minta sedekah..ye tak? tp daku suh mak daku buka pintu n tunggu..riso gak..stok cd ku ada dkt 500pcs tu.. karang hilang jenuh...(berhati2 sebelum terkena)... waktu tu daku ikut Angah g kenduri umah kawannya..tingin lak nak makan nasi minyakk..tunggu Atih lambat bebenor...heheheh... tiba2 dpt sms dr mak katanya balik cepat aci tu tunggu..daku jawap balik.."Along da bg dia duit sblm nie..so x yah bayo apa2..." then mak sms lagi..katanya "aci nie nak tunggu ko gak" hishhh..hangin jap daku..nape laks..x kan nak duit lagi..isshhh x ley jadi..tp daku balik gak..

Then bila blk aci tu datang.."Manyak sori la kak, jgn marah..sy betul2 mau pakai duit..amak saya suda masuk ICU kat Hospital Taiping...itu bos sy blum balik..sy minta tolong akak sekali lagi boleh tak? nnt saya bayar hutang..dan tolong akak kemas rumah.." hmm...daku terfikir2...kesian lak..tapi poket ku da makin kempis..ye la stok berlambak tu...kena settle lu .. sekali dia menangis daa...aduh lomah eden...cam ne nie...huhuhu...daku da pening..bukan apa ngeri gak ..buatnya lepas nie setiap kali dier datang nak pinjam duit..jenuh..daku bukan orang kaya..dari ikhlas jadi terpaksa...kan x elok tu...skrg pun hati daku dup dap dup dap...aci nie betul ke? huhuhu...dalam keterpaksaan dan kesian..daku hulur gak RM150 lagi buat dia belanja g tgk mak dier kat hospital..dia cium tangan daku dia kata moga tuhan Allah bagi kesihatan pada daku...n moga daku punyer biz maju...oh daku terharu lak dengarnya..sedangkan dlm hati ..riso..tp x tolong x sampai hati..separuh ikhlas jadinya...mak daku x brani komen..tp dia riso gak takut nnt asal dtg minta lg...daku kata kat mak..moga2 betul la..kita tak tau kan..kesian sbb tgk aci tu wat keje ok je...

Dipendekkan cite yang makin panjang nie... APA PENDAPAT KORANG...AGAK2 BETUL KE TINDAKAN DAKU NIE...TOLONGLA...RISO PUN ADA...KESIAN PUN ADA..YG PENTING...TAKUT KENA SEMBUR NGAN CIK ABG...(mlm td ada bunyi2 da..dia kata.."abg ingat dia dtg sekali sekala je..bkn tiap2 hari)...TOLONGGGGGGGGGGG....

5 comments:

naz said...

uhhh berat nie. mcam tak percaya jer.

Sitisifir10 said...

Miela, mm...part timer saya pun ada pinjam duit mcm ni..tapi sama2 Melayu..bila dah jadi mcm ni, saya bukan ape, rasa mcm pelik juga. Kalau Miela mungkin byk duit lebih kot. Saya ni kalau dia nk pinjam rm 50 pun rasa terkehel nk bg. Dahtu mintak jadik penjamin beli motor lagi. Sudahnya saya tak panggil dia kecuali rumah saya betuil2 dilanda puting beliung... Jgn sampai kene tipu Miela, bgtau aje suami tak bg...biar dia abiskan dulu kerja dia sekadar duit yg dah Miela pinjamkan kemudian baru pertimbangkan semula kalau nk bg pinjam pun... **sekadar pendapatan :P

Miela77 said...

naz...tu la..dari ikhlas jadi lain da..

Pija..huhuhu..daku pun x byk sgt duit..br nak bernafas..klu diikutkan mmg kemarau da bermula..adik minta pinjam pun x bg..tetiba lak dgn aci ni daku kesian lak..tu lah..riso sesangat...bukan skit..mak kata bg kat dia pun x pe..makkkkkkkkkk....

kinsyakrn said...

salam kenal..sian pulak miela. akak faham keadaan miela..kalau akak, 40 hr 40 mlm kena bleter ngan suami. Akak rasa aci tu dah ambil kesempatan atas miela. Mgkin betul dia susah tp dia dh melebih2. miela kena stop bg dit yg banyak. kalau dia dtg kemas just sikit jgn xbg terus, nanti terus dia xdtg..burn 350 tu. miela kena keras hati sikit.

shakey said...

adehh miela...dari kite niat nak tolong dia..dia pulak yg mcm ambil kesempatan..miela cuba la tanya kat tempat keje dulu dia tu..memang dia jenis pinjam2 duit ke..bukan ape..kdg2 kite tak kenal hati budi org..baik beringat sebelum terkena..
ape pun niat menolong tu baik... :)

Berminat untuk order? Sila Nyatakan Tempahan Anda.

Nama :
Email Address:
Nombor Telefon
Alamat
Tempahan
Nyatakan pilihan pesanan anda atau selain dari yang disenaraikan :-
Nyatakan Kuantiti dan Warna Pesanan
Pilihan Penghantaran
Pilihan Pembayaran :
Blog Address (Jika Ada)
Status Pembeli

Get your own free form like this one.

Updated by SyamilaDesign! 2010