Wednesday, December 12, 2012

Bagaimana Nak Menangani Kerenah Kanak2 ADHD?

Mohon kerjasama kawan2 blogger..bantu daku..beri nasihat dan panduan macam mana nak menangani kerenah kanak2 ADHD spt Amirah. Da betul2 down ni...maklumla..daku x bape sihat lately + bila keje lak byk smpi x menang nk rileks...ber'fb pun thru hp je..tu pun ramai komplen daku lmbt reply...

Alkisah, akhir2 ni mak rajin telefon mengadu ttg anak2 ku yg kerap keluar x kira masa pagi ke, tghri ke, ptg apatah lagi...tanpa gtau apa2 kat mak..(sdgkan mak igt depa ada di rumah)..adui..susahnya hati..paling susah bila mak info Badrul bawa kawan2 dtg umah bertandang...Amirah da la sorg perempuan..adui..

Lately depa amat suka membantah dan buat tak tau bila daku tegur atau marah..daku amat riso andai gejala negatif menular pada depa terutama Amirah...

Sapa yg ada cara bagaimana nak menangani kanak2 ADHD berusia 12thn spt Amirah, mohon bantuan. Mungkin cara daku x kena kot..kurang beri perhatian pada dia dgn kekangan masa..cik abgku apatah lagi..siang malam pagi petang keje...tolong ye. 

2 comments:

Rai Ourkizuna said...

kak,
terus terang saya tak ada pengalaman dengan kanak kanak yg ADHD, tapi ada la saya join kelas kelas yang ada sentuh pasal mereka..pada pendapat saya, sama ada ADHD atau tidak..asasnya kanak2 ni sama. cuma kita kena lebih banyak sabar dan reason dengan diorang. especially something yg kita nak tegah dia dari buat..dia takkan berenti buat simply sebab kita cakap jangan. kita kena cuba bagi sebab dan kena terangkan kenapa kita tak bagi dia buat..

cuba akak cari support group ibu bapa yang ada anak yg mengalami ADHD jugak..dari situ boleh berkongsi maklumat..

Miela Muhamad Riza said...

Mmg ada join satu group tu kt fb..tp tu lah..segan dgn mummy yg lain yg prihatin memantau anak2 mereka..sdgkan daku amat2 kurang masa tuk semua tu..rs cam nk benti keje je..uwaaaa

Berminat untuk order? Sila Nyatakan Tempahan Anda.

Nama :
Email Address:
Nombor Telefon
Alamat
Tempahan
Nyatakan pilihan pesanan anda atau selain dari yang disenaraikan :-
Nyatakan Kuantiti dan Warna Pesanan
Pilihan Penghantaran
Pilihan Pembayaran :
Blog Address (Jika Ada)
Status Pembeli

Get your own free form like this one.

Updated by SyamilaDesign! 2010