Wednesday, April 27, 2011

MOS Melantik Dropship Agent...wajarkah?

Mungkin ramai yg tahu daku kini tidak sesihat masa mula2 berblogging dulu. RA menyerang selepas daku melahirkan My Lil Qis..yg kini da hampir 2thn 3bln. Selepas Qis lahir gak, ku diperkenalkan oleh kakyong kemudian mula mengenali sedikit demi sedikit rakan2 blog kakyong yang akhirnya jadi kawan2 ku..mula berblogwalking dan exchange link bg menambahkan kenalan alam maya. 

Bagaimana daku mula berbiz online? Secara kebetulan ada rakan ingin memasarkan produk Ikan Pekasam Perlis, maka daku pun cuba war2kan di blog. Tak sangka lak mendapat sambutan. Then daku mengenali Dr. Mahani yg mencadangkan daku agar mewar2kan penemuan antivirus yg dirumus secara bioteknologinya yg mampu melancarkan masalah pernafasan. Maka daku pun membina blogshop ku dan dinamakan Miela77 Online Shoppe. 

Semasa My Lil Qis berusia 4bln, daku mula mengenali Cloth Diaper..bermula dari peraduan yg dianjurkan oleh rakan2 blogger, daku terpanggil tuk mencubanya. Daku grab 3pcs Shines, 2pcs Coolababy Button, 2pcs Microfiber Insert, 2pcs Insert with Button dgn harga (ku da lupa..RM200 lebih la..) dari Mamapayish. Ternyata serasi dgn My Lil Qis..dari 5pcs kini bertambah menjadi 48pcs..(My Lil Qis pun da mula x mo bercd'ing waktu siang..nk g pee pee or poo poo kat tandas)..

Dan akhirnya daku menceburi perniagaan Cloth Diaper atau lebih dikenali dengan nama Lampin Kain Moden. Permulaan daku dapat order 50pcs Coolababy Snap Button. bermula  Oktober 2009. Waktu tu harga 50pcs pun hampir RM23/pc..tp kini menjunam belasan ringgit je..Then daku mula berjinak2 dengan jualan borong..alhamdulillah rezekiku murah..ramai yg sudi berurusan jual beli dgn ku..dan pada masa yg sama RA mula menyerang dgn lbh ganas lagi..pantang kerja lebih skit..mula la bengkak2 muka, tangan n kaki..ku terus tegar berniaga disamping kerja hakiki di opis.

Pada bln Jun 2010, daku cuba2 buka Ksiok di Giant Tambun. Buat masa itu, adikku yg handle urusan di sana. Ku handle online je. Namun tika ni la sakitku menjadi2. Tahun 2010 saja cuti tahunku habis, MC kerajaan sahaja mencapaki 35hari..mmg dugaan besar dlm hidupku. Daku mula kurang upaya tuk handle pesanan yg banyak..daku terpaksa minta bantuan adik2..mula la kes silap hantar la, terkurang, terlebih dan sebagainya berlaku. Dan akhirnya ksiok ku juga ditutup atas pelbagai sebab.

Sampai kini daku mula kurang upaya nak handle pesanan yg banyak seperti dulu. Keupayaanku terbatas. Dulu klu hari ni bayaran diterima, malam nanti daku siap2 pack n pos esoknya. Namun kini, daku terpaksa adjus 1-2hari, bergantung pada kesihatan dan stok. Dan akhirnya, atas nasihat sahabat, ku berjinak2 dgn konsep dropshipping. At least daku x payah handle promosi. Biar ejen2 dropship ni je yg jalankan promosi. Daku hanya handle pesanan dari mereka dan seterusnya penghantaran. Mungkin dgn cara ni daku boleh kurangkan tekanan kerana terpaksa bekerja, berbiznes dan keluarga.

Dan kini ku sudah ada hampir 40 orang ejen yg bergerak mengikut kemampuan masing2. Daku x tetapkan syarat pembelian. X kisah dlm sebulan tu bape pcs pun blh. Yg penting x perlu modal. Ku berdoa agar konsep ini dapat meringankan bebanku. Insyaallah...

2 comments:

Ummi Hanie said...

salam kak miela,sonok lak bace pngalaman mnceburkn dri dlm biz online...
so akk ade booth kat giant tmbun ke?sy ade gak pegi sana bile blk ipoh...;)

Miela77 said...

wslm...gitu la resam biz..org nak niaga ku pun nak..tp last2 x terbuat..tp semangat tu ttp membara..hahaha...mmg b4 k.iela buka kat giant tambun. Tp da tutup..x mampu nak handle...huhuhu

Berminat untuk order? Sila Nyatakan Tempahan Anda.

Nama :
Email Address:
Nombor Telefon
Alamat
Tempahan
Nyatakan pilihan pesanan anda atau selain dari yang disenaraikan :-
Nyatakan Kuantiti dan Warna Pesanan
Pilihan Penghantaran
Pilihan Pembayaran :
Blog Address (Jika Ada)
Status Pembeli

Get your own free form like this one.

Updated by SyamilaDesign! 2010